fredag 30 september 2016

veckobrev v.39


Hej alla föräldrar.

Så var den sjätte veckan med exakt 31 skoldagar förbi och årstiden har växlat till höst vilket visat sig med lite svalare vindar och uppfriskande regn, härligt!

Nästa onsdag har vi brandövning på skolan. Vi kommer att prata med era barn på måndag och berätta hur vi går till väga när larmet går osv. detta för att barnen skall vara förberedda och det inte ska bli någon panik och oro.

Som ni kanske hört så har vi haft påhälsning av råttor på skolgården med en incident där en elev blev biten. Det var en situation där råttan omringades av många barn och eleven försökte ta i råttan. Det gick bra och snabba åtgärder sattes in direkt med personal, skolskörterska och vederbörandes föräldrar. Sisab är kontaktad och har tagit tag i problemet.

Äntligen har vi har kommit igång med våra grupparbeten där vi delar in barnen i tre grupper och har ASL med Susanne, utematte (vid ruskväder- innematte) med Magnus och livskunskap med Selima. Som vi skrev i förra veckobrevet så har vi grupperna varje måndag, onsdag och fredag mellan 9.15 -10.15, så försök komma i tid så era barn inte missar sina grupper, vi delar upp oss och vissa går iväg till andra lokaler och platser.

ASL=Att Skriva sig till Läsning innebär att vi i par skriver på en ipad med hjälp av ett trådlöst kopplat tangentbord. Man turas om att berätta och skriva, där den ena skriver det som den andre berättar. Den här veckan har vi ”spökskrivit”, då spelar inte texten och bokstävernas ordning någon roll utan vi bekantar oss med skrivandet, där texten blir ett myller av bokstäver, siffror och tecken, huller om buller. Det enda de skriver som vi kan läsa nu är deras namn och datum, detta kommer vi alltid att börja med. Sedan skrivs texterna ut på papper, en kopia var, som de ska klippa ut med mönstersax (finmotoriken tränas) de ska rita en bild som hör till texten (kanske ritar de ett spöke till spökskriften)och allt klistras slutligen upp på ett färgat växtpapper. Den här veckan hann vi bara skriva då mycket tid gick till att introducera projektet och bekanta oss med tangentbordets olika funktioner.

På den här veckans livskunskapslektioner har vi fokuserat på känslorna: ledsen och arg.
Vi har pratat om hur det kan kännas när man blir arg och ledsen. Det har blivit många diskussioner där alla barn har fått tillfälle att tänka, berätta och reflektera. Sedan har barnen ritat när de blir arga och när de blir ledsna och presenterat sin bild och berättat om den situationen där den blir ledsen eller arg på. Det har gått bra och barnen har kommit fram på olika förslag om hur man ska göra för att ingen ska bli ledsen eller arg och hur viktigt det är att vara snäll mot varandra och att ta hänsyn till andra osv.
Målet med livskunskap är: ”Att skapa och upprätthålla goda relationer samt samarbeta utifrån ett demokratiskt och empatiskt förhållningssätt,”
”Att Samtala, lyssna, ställa frågor och framföra egna tankar, åsikter och argument om olika områden som är bekanta för eleverna, till exempel etiska frågor och vardagliga händelser.” läroplanen för förskoleklassen.
Syftet med uppgiften ”känslor” är att barnen ska få verktyg för att klara av att lösa konflikter i framtiden, eller för att lära sig hur man kan förhindra att konflikter uppstår.

Mattegruppen har genomfört många olika roliga och ”mattenyttiga” uppgifter, bl.a. räknat olika saker på fotbollsplanen, då det var fint väder, och stolar, stolsben mm räknades uppe på klubben den dagen det regnade.

Bokstaven M har vi jobbat med genom att skriva och rita till alfabetsboken och skrivit alla saker som fanns i vårt M-fönster. Tiokompisarna fortsätter vi med.

Bokstavslandet och radioapan handlade om bokstaven O, så till nästa vecka har alla en läxa att ta med någonting som börjar på just O.  

Skoldagen avslutades med en mysig stund då en klurig gåta och vild dans dansades samtidigt som En kompis bjöd alla på must från egna äpplen. Alla var så glada och tackade med stor rejäl gruppkram med en nöjd Mustmästare i centrum.

Shiba fick slö följe med en världsglad kille över helgen!
Nästa vecka:

Måndag:
skolan öppnar kl.9.00
Gruppaktiviteter kl. 9.15
Idrott, glöm inte gympakläder och handduk
Tisdag:
Bokstavsläxa O
Onsdag:
Gruppaktiviteter kl. 9.15
Brandövning
Engelska med Naiyya och Catherine
Fredag:
Gruppaktiviteter kl. 9.15
Fredagskul
Shiba

Trevlig helg önskar vi er!

Selima, Magnus, Barry och Susanne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar